Νέο Μέλος στην Οικογένεια: Πώς θα μιλήσουμε στο παιδί για το νέο του αδερφάκι;

Νέο Μέλος στην Οικογένεια: Πώς θα μιλήσουμε στο παιδί για το νέο του αδερφάκι;

Νέο Μέλος στην Οικογένεια: Πώς θα μιλήσουμε στο παιδί για το νέο του αδερφάκι;

Όλοι οι γονείς περιμένουν με ανυπομονησία και ενθουσιασμό τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Τις περισσότερες όμως φορές αυτό δεν ισχύει και για το μεγαλύτερο αδερφάκι. Ο ερχομός ενός νέου μέλους ουσιαστικά κλονίζει το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού, το οποίο συχνά αισθάνεται ότι κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του στον «θρόνο» της οικογένειας με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται αντιδράσεις από την πλευρά του πρώτου παιδιού οι οποίες δεν είναι πάντα θετικές.
Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, ανάλογα με την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Υπάρχουν παιδιά που εκφράζουν άμεσα τους φόβους τους, τη ζήλεια τους και το θυμό τους και άλλα που θα το εκδηλώσουν έμμεσα (με αταξίες, με παλινδρομήσεις σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης κ.α.) ή δεν θα το εκδηλώσουν και καθόλου. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας και τι μπορούμε να τους πούμε;
Πριν τη γέννα: Μιλήστε στο παιδί για τα πλεονεκτήματα της αδερφικής σχέσης, διευκρινίζοντας όμως ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να μεγαλώσει το μικρό αδερφάκι για να μπορέσει να εισπράξει τα πλεονεκτήματα αυτά και να παίξει μαζί του. Μην επικεντρώνεστε αποκλειστικά σε αυτά που θα αλλάξουν, αλλά δώστε έμφαση σε αυτά που θα φροντίσετε να παραμείνουν ίδια στη ζωή του, όπως οι φίλοι, το σχολείο και η αγάπη σας για αυτό. Λύστε του απορίες σχετικά με πρακτικές αλλαγές, όπως το δωμάτιο του εάν χρειαστεί να το μοιράζεται και αλλαγές στη νέα καθημερινότητα με το μωρό και εμπλέξτε και το παιδί σε κοινές αποφάσεις, όπως να σας πει τη γνώμη του για το χρώμα του βρεφικού δωματίου ή το όνομα του νεογέννητου. Τέλος, επισκεφθείτε φίλους που έχουν βρέφος. Εξηγήστε στο παιδί πώς περίπου θα είναι το καινούριο αδελφάκι.
Μετά τη γέννα: Αναθέστε στο μεγάλο παιδί πρωτοβουλίες αναφορικά με τη φροντίδα του μωρού, ανάλογα πάντα με την ηλικία του, όπως για παράδειγμα να του διαβάσει ένα παραμύθι ή να παίξει μαζί του, ενώ η μαμά ετοιμάζει γάλα για το μωρό. Φροντίστε όσο γίνεται να περνάτε χρόνο με το παιδί ώστε να μην νιώθει «παραμελημένο» και τονίστε στο μεγαλύτερο παιδί πόσο περήφανοι είστε για αυτό, που βοηθάει και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Μην κάνετε συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά (π.χ. «εσύ μικρός/ ή όλο έκλαιγες, το μωρό είναι τόσο ήσυχο!») και προσπαθήστε και στο μέλλον να είστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι. Αφιερώστε χρόνο, κατά προτίμηση όταν κοιμάται το μωρό, αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί σας και υπενθυμίστε στους συγγενείς, φίλους που επισκέπτονται τακτικά το σπίτι σας, να μην ξεχνούν το μεγαλύτερο παιδί.
Εάν το παιδί σας αρχίζει «βρέχει» το κρεβάτι του, θέλει ξανά την πιπίλα ή να πίνει γάλα από το μπιμπερό του μωρού, αρχίζει να κλαίει και να φωνάζει αντί να μιλά, μην πανικοβληθείτε. Η συμπεριφορά αυτή δε διαρκεί πολύ. Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε ως γονείς, είναι να του δείξτε έμπρακτα ότι η αγάπη των γονέων δεν μοιράζεται αλλά ότι πολλαπλασιάζεται!

Post a comment

Have a question?