Πώς τα σχόλια των γονέων για το βάρος των εφήβων επηρεάζουν τη σωματική αλλά και ψυχική τους υγεία;

Πώς τα σχόλια των γονέων για το βάρος των εφήβων επηρεάζουν τη σωματική αλλά και ψυχική τους υγεία;

Πώς τα σχόλια των γονέων για το βάρος των εφήβων επηρεάζουν τη σωματική αλλά και ψυχική τους υγεία;

Οι γονείς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης των έφηβων παιδιών τους με τη διατροφή και το σώμα τους. Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται όταν βλέπουν ότι το παιδί τους έχει πάρει απότομα βάρος καθώς δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν. Να μιλήσουν ώστε να αφυπνίσουν το έφηβο και να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση ή να παραμείνουν σιωπηλοί και να μην παρέμβουν μήπως με τα λόγια τους χειροτερέψουν την κατάσταση και πληγώσουν το παιδί;
Η πραγματικότητα είναι ότι, ιδιαίτερα στην εφηβεία, το βάρος και η εικόνα του σώματος αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο αλλά και καίριο θέμα. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι γονείς μπορεί να αναφερθούν στο βάρος των παιδιών τους πάντα με καλή πρόθεση και με στόχο να τα βοηθήσουν, η βιβλιογραφία μας δείχνει ότι τα αρνητικά σχόλια σχετικά με το βάρος, τα πειράγματα και συνεχείς αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει παρά θετικές. Πιο συγκεκριμένα πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι η συχνή αναφορά στο βάρος των εφήβων από τους γονείς τους συσχετίστηκε με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, επεισόδια υπερφαγίας, υιοθέτηση ακατάλληλων ή επικίνδυνων διατροφικών συνηθειών (π.χ. παράλειψη βασικών γευμάτων, εξαντλητικές δίαιτες, χρήση καθαρκτικών κτλ), αρνητική αυτό- εικόνα, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές φορές στην περαιτέρω αύξηση του βάρους.
Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι απόλυτα λογικό σαν γονείς να μην μπορούμε να παραμένουμε άπραγοι όταν διαπιστώνουμε ότι το βάρος του παιδιού μας αυξάνεται, καθώς αποτελεί και ένα ζήτημα υγείας το οποίο μπορεί να επηρεάσει άμεσα και την ποιότητα της ζωής του. Αρχικά, εάν θέλουμε το παιδί μας να υιοθετήσει μία σωστή διατροφική συμπεριφορά θα πρέπει πρώτα πρώτα να ακολουθούμε εμείς οι ίδιοι ένα σωστό τρόπο διατροφής. Εμείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών μας και ό,τι κάνουμε εμείς το μιμούνται και το εφαρμόζουν. Επομένως βάζουμε στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας φρούτα, λαχανικά, θρεπτικές τροφές και σωματική άσκηση, τρώγοντας συχνά όλοι μαζί και όχι μπροστά από τηλεοράσεις και οθόνες.
Η επίσκεψη σε ένα διατροφολόγο θα είναι επίσης πολύ χρήσιμη, καθώς θα εξηγηθούν στο παιδί τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για τον «ψεύτικο» κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για το πώς πρέπει να είναι το «τέλειο» σώμα, να τους τονίζουμε τα θετικά τους χαρακτηριστικά και να τους υπενθυμίζουμε ότι η αυτό- αξία τους δεν εξαρτάται από τα κιλά και την εξωτερική τους εμφάνιση. Πρέπει επίσης και εμείς οι ίδιοι να αποφεύγουμε να σχολιάζουμε συνεχώς αρνητικά το βάρος άλλων ανθρώπων ή το δικό μας. Τέλος, σαν γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πιο ισχυρή επίδραση που μπορούμε να ασκήσουμε στα παιδιά μας είναι με το να γίνουμε σταδιακά οι ίδιοι τα πρότυπα θετικών συμπεριφορών, οχυρώνοντας τα παιδιά μας με αξίες που προωθούν το σεβασμό και την φροντίδα του σώματός τους.

Η Ασπασία Τσολάκη, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προχώρησε σε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στο γραφείο της παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχικής υγείας και σχεδιάζονται εξατομικευμένες παρεμβάσεις, θέτοντας το άτομο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, σε κέντρα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, σε κέντρα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες υποστήριξης γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα συνεργάζεται με κέντρα δια βίου μάθησης και εκπαιδευτικούς φορείς στην παροχή εργασιακής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς είναι πιστοποιημένη σύμβουλος Άριστον Τεστ ενώ συμμετέχει ενεργά και σε σχολές γονέων.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2410- 253925.

www.aspasiatsolaki.gr

Post a comment

Have a question?