Βιογραφικό

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ασπασία Τσολάκη

Η Ασπασία Τσολάκη είναι Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας . Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές  της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προχώρησε σε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου εξειδικεύτηκε στη ψυχική υγεία και ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων (MSc in Children & Young People’s Mental Health and Psychological Practice).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης της  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό εξειδικεύτηκε μεταξύ άλλων στις διατροφικές και αγχώδεις διαταραχές, στη διαχείριση του πένθους στα παιδιά και στους εφήβους καθώς και στην υποστήριξη ενηλίκων ακολουθώντας την προσέγγιση του 2ετούς  μεταπτυχιακού κλινικού πρόγραμμα του Ινστιτούτου Ψυχολογίας & Υγείας.

Επιπλέον έχει ολοκληρώσει πλήθος εργασιών και έχει εντρυφήσει σε θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, θέματα δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού, άγχος θανάτου σε ηλικιωμένες και νεότερες ηλικιακές ομάδες και συσχέτιση της κατάθλιψης στους νέους σε σχέση με τις σύγχρονες ψυχοπιεστικές εργασιακές συνθήκες. Τέλος, είναι πιστοποιημένη σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και εξειδικεύεται στην εργασιακή συμβουλευτική και επαγγελματική καθοδήγηση εφήβων και ενηλίκων.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης), σε κέντρα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους καθώς και σε κέντρα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.

Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος «Λάμψη» όπου υποστηρίζει ψυχολογικά παιδιά και εφήβους με καρκίνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Επιπλέον, έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ημέρας ΧΑΡΑ ΙΙ το οποίο υποστηρίζει παιδιά στο φάσμα του αυτισμού καθώς και τις οικογένειες τους. Επί πρόσθετα δραστηριοποιείται ενεργά στο Δήμο Λαρισαίων παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ συμμετέχει ενεργά και σε σχολές γονέων.

Παράλληλα συνεργάζεται με κέντρα δια βίου μάθησης και εκπαιδευτικούς φορείς στην παροχή εργασιακής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού καθώς είναι πιστοποιημένη σύμβουλος Άριστον Τεστ.

Έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί ομιλίες σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια για εφήβους και ενήλικες ενώ ανά διαστήματα αρθρογραφεί  στην τοπική εφημερίδα και σε site.

Παράλληλα, επιμορφώνεται συνεχώς σε ψυχομετρικά και διαγνωστικά εργαλεία εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις της και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του γραφείου.

Στο χώρο της παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχικής υγείας και σχεδιάζονται εξατομικευμένες παρεμβάσεις με προσωπομετρική προσέγγιση, θέτοντας το άτομο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. Δίνεται έμφαση στο παρόν, στο εδώ και τώρα, πάντα όμως με καθοδηγητή το «στίγμα» που έχουν αφήσει στο  άτομο οι εμπειρίες του παρελθόντος.

Με τη βοήθεια της Γνωστικο- Συμπεριφορικής προσέγγισης, τεχνικές της οποίας ήταν κυρίαρχες στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της, αλλά και της Ψυχοδυναμικής Προσέγγισης, το άτομο αναγνωρίζει, επεξεργάζεται, φιλτράρει τις σκέψεις του, επαναπροσδιορίζοντας έτσι  τις πεποιθήσεις του σε ένα ασφαλές πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Have a question?