Σεισμός & Διαχείριση Άγχους: Οδηγός για Παιδιά & Ενήλικες

ΣΕΙΣΜΟΣ-ΚΑΙ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΑΓΧΟΥΣ

Σεισμός & Διαχείριση Άγχους: Οδηγός για Παιδιά & Ενήλικες

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν φέρει τους κατοίκους της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη συνθήκη καθώς στην περιοχή μας δεν είναι σύνηθες  το φαινόμενο των έντονων σεισμικών και μετασεισμικών δονήσεων. Ο σεισμός, συγκριτικά με άλλα φυσικά φαινόμενα δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα με ακρίβεια από τους ειδικούς με αποτέλεσμα  παιδιά και ενήλικες να αισθανόμαστε έντονο φόβο και άγχος, βιώνοντας το λεγόμενο μετά-τραυματικό στρες. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας τις αντιδράσεις  και τα συναισθήματά μας σε καταστάσεις κρίσης;

Αναφορικά με τα παιδιά,αφιερώστε χρόνο να τους εξηγήσετε με ψυχραιμία και βασιζόμενοι σε έγκυρα στοιχεία τι συμβαίνει σε ένα φυσικό φαινόμενο όπως ο σεισμός, πού οφείλεται και εκπαιδευτείτε οικογενειακά στο τι ακριβώς κάνουμε σε τέτοιες περιστάσεις. Ρωτήστε τους πώς αισθάνονται, πώς βιώνουν την συγκεκριμένη έκτακτη συνθήκη και πόσο τους έχει επηρεάσει σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε απλό λεξιλόγιο, χωρίς καταστροφολογίες και βαρύγδουπα επίθετα καθώς τέτοιες περιγραφές μπορεί να τρομάξουν περισσότερο ένα παιδί. Να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε την ίδια συζήτηση αρκετές φορές, καθώς τα παιδιά θα έχουν απορίες και θα θέλουν να συζητούνε την κατάσταση την οποία βιώνουν τα ίδια και όλη η οικογένεια. Εξηγείστε τους με ειλικρίνεια ότι τα ίδια δεν έχουν καμία ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και ότι καμία φορά ακόμη και οι ενήλικες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν και να ελέγξουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Τέλος, προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί, δίπλα στα παιδιά, να επιδιώκετε σωματική επαφή (π.χ. αγκαλιά) και ενθαρρύνετε τα να παίξετε και να ασκηθείτε μαζί ώστε να ξεχαστούν να αποσυμφορηθούν.

Για να επιτευχθούν όμως αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας και πώς εμείς διαχειριζόμαστε το άγχος, τον φόβο και την αβεβαιότητα που μας προκαλεί ένας σεισμός. Όπως σε κάθε αγχώδη κατάσταση, έτσι και όταν βιώνουμε ένα σεισμό οι βαθιές, διαφραγματικές αναπνοές θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να εστιάσουμε τη προσοχή μας στο εδώ και τώρα, διακόπτοντας μία σειρά καταστροφικών σκέψεων που σε κρίσιμες καταστάσεις συνήθως διαδέχονται η μία την άλλη. Ας δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, επαναλαμβάνοντας ότι βιώνουμε μία συλλογική κατάσταση κρίσης  και ότι όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα τα οποία ενδεχομένως μας κατακλύζουν είναι απολύτως φυσιολογικά. Επιπλέον, η διατήρηση μίας καθημερινής ρουτίνας (εάν και εφόσον αυτό είναι δυνατόν), η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες και της διατήρησης  μίας «συνέχειας». Το μοίρασμα των συναισθημάτων μας με τους γύρω μας είναι επίσης ιδιαίτερο βοηθητικό καθώς έχει θεραπευτικό και καθησυχαστικό χαρακτήρα. Επί πρόσθετα εάν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς, ακόμη και αν δεν έχουμε υποστεί κάποια σοβαρή ζημιά, μπορούμε να πάρουμε άδεια από τις υποχρεώσεις μας και να δώσουμε  χρόνο στον εαυτό μας να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και με την όλη νέα πραγματικότητα. Άλλωστε κάποιες φορές είναι εντάξει να λέμε «όχι». Κλείνοντας, ας προετοιμαστούμε τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά για επόμενες καταστάσεις κρίσεων φτιάχνοντας ένα σάκο με αντικείμενα πρώτης βοήθειας. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται όταν έχουμε στο μυαλό μας ότι ένας επόμενος σεισμός μπορεί άμεσα να ξανασυμβεί προετοιμαζόμαστε καλύτερα και οργανώνουμε ένα σχέδιο δράσης με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και ότι ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση.

Τέλος, ας μιλήσουμε με φίλους, ας κρατήσουμε επαφή με την κοινότητα, ας μοιραστούμε ιστορίες και ας πούμε και κανένα αστείο. Ο πανικός σίγουρα δεν βοηθάει και το γέλιο πάντα λειτουργεί σαν άμυνα που μας επιτρέπει να βιώνουμε πιο «ανάλαφρα» δύσκολες καταστάσεις διατηρώντας μία νότα αισιοδοξίας που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη!

Post a comment

Have a question?